Welke condooms moet ik kopen? Kies de juiste met ons advies (2024)

  • Startpagina
  • Dagelijkse verzorging : Condooms
  • Waar moet je op letten bij het kopen van condooms?

Welke condooms moet ik kopen? Kies de juiste met ons advies (1)

Condooms zijn er in alle vormen, maten, kleuren en diktes. De juiste condoom kiezen is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur (bv. gebruiksgemak, pasvorm, dikte, materiaal, gevoel, textuur, geur, glijmiddel), en het kan wel even zoeken zijn naar de ideale match.

Waarom condoom gebruiken?

Condooms zijn het meest doeltreffende middel om de overdracht van de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) te voorkomen. Ken je de seksuele voorgeschiedenis van je bedpartner niet, of heeft één van jullie al een soa, dan zijn condooms aangeraden om eventuele besmetting te vermijden.

Bovendien zijn condooms ook doeltreffend, goedkoop en makkelijk beschikbaar als voorbehoedsmiddel, en kunnen ze ingeschakeld worden als aanvulling op een andere vorm van anticonceptie zoals de pil of een spiraaltje.

Hoe doeltreffend condooms precies zijn, hangt voornamelijk af van de motivatie, handigheid en ervaring van de gebruiker. Belangrijk is dus als je condooms gebruikt, om ditcorrect en consequent te doen.

Welk condoom je ook gebruikt, weet dat ze veilig zijn. Zolang je er maar eentje draagt.Wij testten 12 populaire modellen, en troffen geen noemenswaardige problemen aan.

VERGELIJK ALLE GETESTE CONDOOMS

Kies decondoom die het beste bij je past

Condooms zijn er in alle vormen, maten, kleuren en diktes. Met of zonder (zaaddodend, verdovend of stimulerend) glijmiddel, recht of voorgevormd, glad of geribbeld, of met een kleurtje, smaakje of geurtje. Het juiste condoom is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur (bv. gebruiksgemak, pasvorm, dikte, materiaal, gevoel, textuur, geur, glijmiddel), en het kan wel even zoeken zijn naar de ideale match.

Wij lieten alle condooms uit onze test ook in de praktijk uitproberen door 55 seksueel actieve koppels met ervaring in condoomgebruik. We vroegen hen om alle condooms te beoordelen op gebruiksgemak en persoonlijke voorkeuren zoals pasvorm, comfort, hoeveelheid glijmiddel, geur, textuur enz.

Vooral gebruiksgemak en de dikte van het condoom bleken belangrijk voor hun ervaring. Onze testers hadden ook liever te veel glijmiddel dan te weinig.

De drie favorieten van onze testers waren Skyn Original, Durex Orgasm’Intense en Durex Nude. Ook Kruidvat Classic en Durex Thin Feel kregen over het algemeen goede recensies.

Kies de juiste maat

Een condoom moet goed passen, anders is het niet veilig. Een condoom dat te strak zit, gaat sneller kapot. Zit een condoom te los, dan glijdt het makkelijker af.

Voor de meeste mannen zullen normale condooms passen. Ben je groter of kleiner dan gemiddeld, of is je penis aan de brede of net smalle kant, ga dan voor een condoom op maat. Het kan een beetje uitproberen zijn om een condoom te vinden dat voor jou goed zit.

Materiaal

De meest verkochte condooms zijn gemaakt uit natuurlijk rubberlatex, maar wie last heeft van een latex-allergie, vindt ook zonder problemen synthetische exemplaren (bv. uit polyurethaan of polyisopreen). Over het algemeen zijn deze iets duurder, maar hun bescherming is gelijkaardig aan die van latex modellen.

Condooms uit natuurlijke materialen zoals lamsdarm zijn daarentegen af te raden, omdat ze te poreus zouden zijn om goed te beschermen tegen soa’s.

Glijmiddel

Het materiaal van het condoom bepaalt ook welk glijmiddel je eventueel kunt gebruiken. Sowieso bevatten de meeste condooms standaard glijmiddel om de penetratie te vergemakkelijken en wrijving te verminderen.

Wil je nog extra glijmiddel gebruiken? Glijmiddel op waterbasis is veilig en huidvriendelijk, maar het droogt sneller op. Glijmiddel op siliconenbasis is veilig in combinatie met condooms, en wordt niet geabsorbeerd, maar kan een zeldzame allergische reactie uitlokken.

Glijmiddelen op oliebasis bewaar je liever voor massages dan voor seks, omdat ze latexcondooms kunnen aantasten. Gebruik nooit vaseline, babyolie, bodylotion, massageoliën, bakolie, enz. in combinatie met latexcondooms. Ook bepaalde geneesmiddelen die je vaginaal inbrengt, kunnen funest zijn voor latex condooms.

Er zijn ook speciale glijmiddelen op de markt met extra functies of smaakjes. Een glijmiddel met een verdovende gel is bijvoorbeeld bedoeld om je orgasme uit te stellen, en bevat meestal benzocaïne. Stimulerende glijmiddelen hebben daarentegen een verwarmend of net verkoelend effect.

Condooms met zaaddodend glijmiddel zijn duurder, minder lang houdbaar en niet beter dan andere condooms, en kunnen daarnaast irritatie veroorzaken. Lees de gebruiksaanwijzing om te weten of deze specifieke glijmiddelen compatibel zijn met jouw condooms.

Betrouwbaarheid

Condoomfabrikanten volgen zelf de kwaliteit nauwgezet op en voeren meestal hun eigen veiligheidstests uit. Elk afzonderlijk condoom wordt elektronisch getest op gaatjes en zwakke plekken voordat het wordt verpakt en vrijgegeven voor verkoop. Mislukte condooms worden automatisch weggegooid. Bovendien worden willekeurige steekproeven extra getest op lekkage, sterkte, eisen qua afmetingen en verpakking. Ligt het percentage condooms dat niet voldoet te hoog, wordt het hele lot preventief afgekeurd en vernietigd. In principe mogen er dus geen niet-conforme condooms op de markt komen.

Uit onze test blijkt dat condoomfabrikanten zich goed houden aan de kwaliteitseisen. Onze tests in het labo waren immers dezelfde als diegene die de fabrikanten stelselmatig zelf moeten uitvoeren vooraleer ze condooms op de markt mogen brengen. In vergelijking met onze vorige test uit 2002 is bij de huidige test de kwaliteit er nog wat op vooruit gegaan; condooms zijn vandaag beter ontworpen, geproduceerd en verpakt dan ooit. Bovendien bleek er geen verschil te zijn tussen verschillende prijscategorieën; goedkope condooms beschermen even goed als duurdere condooms.

Aan welke richtlijnen moeten condooms voldoen?

Drie belangrijke instanties hebben wereldwijde normen vastgelegd voor de productie van condooms: de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO), het Comité Européen de Normalisation (CEN) en de American Society for Testing and Materials (ASTM). Er werden minimaal aanvaardbare kwaliteitsniveaus vastgelegd en gehandhaafd, zodat de producten veilig op de markt konden worden gebracht. Wij hebben alle condooms getest volgens de in Europa geldende ISO-normen: ISO 4074:2015 voor condooms uit natuurlijk rubberlatex en ISO 23409:2011 voor synthetische condooms.

Condooms worden geclassificeerd als medische hulpmiddelen en moeten bijgevolg voldoen aan de Europese Richtlijn betreffende Medische Hulpmiddelen. Condooms die bestemd zijn voor verkoop of distributie binnen de Europese Unie moeten voorzien zijn van de CE-markering door een keuringsinstantie, die aangeeft dat het product voldoet aan de essentiële eisen inzake veiligheid en doeltreffendheid.

Meer weten over condooms? Lees onderstaande artikels voor meer info:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van condooms?
  • Hoe gebruik je een condoom juist?

Wat zijn de voor- en nadelen van condooms?

Pro

  • Bescherming tegen de meeste soa's
  • Enkel tijdelijk te gebruiken tijdens geslachtsgemeenschap zelf, zonder bijwerkingen of impact op menstruatiecyclus
  • Zonder doktersvoorschrift te koop in tal van verkooppunten
  • Bij de meest goedkope en kosteneffectieve voorbehoedsmiddelen; soms zelfs gratis
  • Gemakkelijk en discreet
  • Hygiënisch
  • Niet alleen vrouw is verantwoordelijk; ook de man heeft controle
  • Kan vroegtijdige zaadlozing helpen voorkomen

Con

  • Vaak problemen door inconsequent of incorrect gebruik (bv. ongewenste zwangerschap)
  • Medewerking van beide partners nodig
  • Voorbereiding nodig op voorhand (condooms kopen en op zak hebben)
  • Schaamte of ongemak om gebruik van condooms voor te stellen
  • Onderbreking van het voorspel (het aandoen van het condoom kan echter ook worden opgenomen in het voorspel)
  • Verminderde gevoeligheid (je kunt dunnere condooms, of condooms in een andere maat of uit een ander materiaal proberen)
  • Eventuele problemen om geschikt of passend condoom te vinden
  • Eventuele erectieproblemen tijdens het dragen van een condoom
  • Eventuele gevoeligheid/allergie voor latexcondooms

Hoe gebruik je een condoom juist?

Om een optimale doeltreffendheid en bescherming te garanderen, moet je de gebruiksinstructies nauwkeurig opvolgen:

  • Bewaar condooms altijd op een koele, droge plaats en weg van zonlicht. Steek ze niet in je portefeuille of broekzak, want warmte en wrijving kunnen ze beschadigen.
  • Gebruik een nieuw condoom voor elke geslachtsgemeenschap als er een risico op zwangerschap of soa's bestaat. Kaart het onderwerp liefst aan vóór de daad.
  • Gebruik niet meer dan één condoom tegelijk, dat vergroot het risico op scheuren.
  • Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing en controleer de houdbaarheidsdatum.
  • Open de verpakking voorzichtig om beschadiging door nagels, tanden of andere scherpe voorwerpen te voorkomen. Condooms in beschadigde verpakkingen mogen niet worden gebruikt.
  • Plaats het condoom op de eikel van de stijve penis met de opgerolde kant naar buiten. Knijp met duim en wijsvinger het reservoir dicht (om de lucht eruit te knijpen), en rol het condoom een klein stukje af om te controleren of het condoom in de juiste richting wordt afgerold. Rol het condoom helemaal af tot aan de basis.
  • Als het condoom breekt of afglijdt tijdens de geslachtsgemeenschap maar vóór de zaadlozing, moet het worden vervangen door een nieuw condoom.
  • Gebruik ook telkens een nieuw condoom voor langdurige geslachtsgemeenschap (elke 15 minuten een nieuw exemplaar) en voor verschillende soorten geslachtsgemeenschap binnen één sessie (bijvoorbeeld tussen anale en vaginale seks).
  • Onmiddellijk na de zaadlozing hou je de rand aan de basis van het condoom vast en trek je de penis terug terwijl deze nog in erectie is.
  • Check het condoom op eventuele breuken of lekkages, wat eerder relatief zeldzaam is. Is dat toch zo, consulteer dan een arts binnen de 72 uur. Je kunt noodanticonceptie gebruiken om ongewenste zwangerschap te voorkomen, of je laten testen en zelfs een preventieve behandeling krijgen indien je mogelijk bent blootgesteld aan soa’s.
  • Gooi het gebruikte condoom weg in de vuilbak. Spoel het niet door het toilet.
Welke condooms moet ik kopen? Kies de juiste met ons advies (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 5937

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.